Dlaczego warto wybrać szkło hartowane do kuchni?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wykorzystanie szkła do zabudowy kuchennej sprawi, że pomieszczenie nabierze wyjątkowego charakteru – będzie jednocześnie eleganckie i lekkie. Szkło wzbogaca każdą aranżację, gdyż jest to uniwersalne tworzywo, które dobrze się prezentuje niemal w każdych warunkach. Co więcej, jest ono nie tylko ładne, ale również odporne na zadrapania oraz łatwe w czyszczeniu. Jego miejsce w kuchni zazwyczaj znajduje się na ścianie nad blatem kuchennym, a najpopularniejszym wyborem jest wówczas wybór szkła hartowanego, będącego obecnie już prawdziwą klasyką gatunku.

Szkło w kuchni? – czy to na pewno bezpieczne rozwiązanie?

Wciąż istnieje spora grupa osób obawiających się montażu szklanych elementów w kuchni, chociażby szklanych paneli. Istnieje bowiem mylne przekonanie, że szkło jest kruchym i delikatnym materiałem, podatnym na uszkodzenia mechaniczne. Nic bardziej mylnego. Do budowy różnych elementów kuchennych wykorzystywane jest często szkło hartowane, cechujące się większą odpornością na wysoką temperaturę oraz na uderzenia niż szkło bezbarwne czy lakierowane tafle szklane. Poza tym jest to ciekawa alternatywa dla płytek ceramicznych, które obecnie już nieco „trącą myszką”.

Hartowane szkło – zalety

Szkło bezpieczne – taki brzmi druga nazwa szkła hartowanego.  Jest ono bowiem od trzech do siedmiu razy bardziej wytrzymałe niż zwykłe szkło. A to dzięki specjalnemu procesowi hartowania, który uodparnia materiał na ciężar oraz zarysowania – dzięki tym zaletom tworzywo spełnia europejskie normy bezpieczeństwa. Z tego powodu ten gatunek szkła jest częstym wyborem architektów wnętrz.

Panele ze szkła hartowanego – dlaczego warto zamontować je w kuchni?

Gdyby wymienić pomieszczenia domowe, w których omawiany materiał sprawdzi się najlepiej, z pewnością byłaby to kuchnia. Jej częścią szczególnie narażoną na ciepło jest obszar między płytą grzewczą i okapem oraz blatem kuchennym. W tym miejscu  często pojawia się para wodna lub zabrudzenia po wcześniej przygotowanych daniach. Aby przebywanie w kuchni było przyjemnością, warto najpierw tę przestrzeń właściwie przygotować – np. montując panele z hartowanego szkła. Posiadają one gładką nawierzchnię i nie mają fug. Dzięki temu można je szybko i łatwo wyczyścić. Wykorzystane do ich produkcji hartowane szkło sprawi, że będą wyglądać atrakcyjnie przez długie lata, co w efekcie wpływa korzystnie nie tylko na wygląd kuchni, ale i na samopoczucie domowników.

Szkło – sposób na modną kuchnię

Tworzywo to jest nie tylko funkcjonalne, ale i nietuzinkowe. Niezwykle dobrze pasuje do niewielkich kuchni, gdyż umożliwia uzyskanie efektu przestronności. Ponadto powiększa pomieszczenie optycznie oraz je rozświetla. To rozwiązanie często polecane osobom, które mają otwartą kuchnię połączoną z salonem. Szkło jest neutralne, często bezbarwne, więc łatwo je zestawić z pozostałymi meblami. Jest to tworzywo szczególnie popularne w dzisiejszych czasach, gdy największą popularnością cieszą się minimalistyczne aranżacje. Czy szkło hartowane kiedyś wyjdzie z mody? Raczej nie.

Mikołaj Zieliński
Mikołaj Zieliński zajmuje się aranżacją wnętrz tworząc funkcjonalne i stylowe przestrzenie. Od początku swojej kariery koncentruje się na łączeniu estetyki z praktycznością, tworząc projekty, które są praktyczne w codziennym użytkowaniu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*